Blog

Appelbloesem_1 Appelbloesem_2

APPELBLOESEM

De appelboom staat in bloei. Wat later dan we gewend zijn, maar daar is hij dan toch. In al zijn eenvoud is hij zo prachtig! De appelboom in volle bloei betoverd ons elk jaar weer.




Vlinder_1 Vlinder 2

VLINDER OP SCHOEN

Regelmatig komt een gevleugelde vriend mij vergezellen bij mijn tuinwerk. De ene keer is het een roodborstje die nieuwsgierig bij me in de buurt blijft, de andere keer een solitaire bij die een bloem bezoekt. Vandaag is het een vlinder die me naar mijn werkschoenen lokt. Om deze zonnebadende dagpauwoog niet te storen heb ik mijn laarzen maar aangetrokken.




Zevenblas_1 Zevenblad 2 Zevenblad 3

ZEVENBLAD

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een hardnekkig (on)kruid. Deze plant, die behoort tot de schermbloemigen, is met zijn uitgebreide ondergrondse uitlopers zeer moeilijk uit te roeien. We hebben hem liever niet in de tuin. Maar zevenblad heeft ook goede eigenschappen: hij heeft hele mooie filigrain-achtige witte bloemen en is eetbaar. Je kunt er o.a. pesto van maken, verwerken in de soep of kruidenboter, klaarmaken als spinazie. En hier in het vochtige beschaduwde bos zorgt het zevenblad, in de vorm van een groen tapijt, voor een feeërieke sfeer.




Tuin 1 Tuin 2

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Wij mensen zijn bezige bijtjes. We sjouwen wat af. Werken, kinderen naar school brengen, sporten, boodschappen doen en het huishouden … we hebben het druk. O ja, ook de tuin moet nog gedaan worden! We hebben graag een mooie tuin, waar de kinderen veilig in kunnen spelen en we vrienden kunnen ontvangen. Maar we kunnen, we willen er niet teveel tijd aan besteden.

Een tuin bevat groen, bevat planten! Groen maakt gelukkig, dat is wetenschappelijk bewezen. Een goed ontwerp maakt van een buitenruimte een aangename leefruimte en kan heel goed onderhoudsvriendelijk zijn. De hele tuin bestraten is niet de oplossing. Spelen of zonnen op bestrating is niet fijn. Bij hoosbuien kan het water niet weg en je tuin wordt in de zomer heel warm. Planten daarentegen absorberen de warmte, bomen geven schaduw en verkoeling.

Een goed ontwerp maakt van een buitenruimte een aangename leefruimte en kan heel goed onderhoudsvriendelijk zijn. Simpel toch!




Bermen 2 Bermen 1 Bermen 3

BEELDSCHONE BLOEIENDE BERMEN

We zijn vaak onderweg. En onderweg is zoveel te zien! We hoeven niet verder te kijken dan de berm. Grote lappen met koolzaad, witte wolken van fluitenkruid of een wirwar van paarse Wikke. Zelfs het bloeiende gras, waar menig mens helaas last van heeft in de vorm van hooikoorts, is prachtig en transparant.

Neem even de tijd om rond te kijken, want de wereld is zo mooi om je heen.




sneeuwklokjes

ZO VEEL VERSCHILLENDE SNEEUWKLOKJES!

Mensen die mij kennen weten dat ik lyrisch ben over sneeuwklokjes. Zo teer en fijn, zo wit, zo’n voorbode van de lente. Ik word heel blij van het zien van de eerste puntjes boven de grond. Wat vele mensen niet weten is dat er heel veel soorten sneeuwklokjes zijn: enkelvoudige en gevulde klokjes, met heel verschillende marker (tekening) op de blaadjes en zelfs ‘gele’ sneeuwklokjes. Hierbij is de marker en het dopje geel in plaats van groen. Ook in bloeitijd zijn er grote verschillen: de eerste bloeien al in november!, terwijl de laatsten zich in maart/april tonen. Zodra de eerste boven komen begint wat mij betreft de lente.




Takkenril 1 Takkenril 2

TAKKENRIL - GOED BEZIG

Snoeitijd komt er weer aan. Het snoei ’afval’ kun je afvoeren, versnipperen of … er een takkenril van maken. En dat is een heel goed idee! Een takkenril is een soort heg die je niet hoeft te snoeien. Tussen twee rijen palen stapel je al je afgesnoeide takken. Je kunt het als erfafscheiding plaatsen, maar ook als buffer om bijvoorbeeld een composthoop mee uit het zicht te krijgen. Deze natuurlijke afscheiding is een fantastische schuilplaats en overwinterplek voor dieren, zoals insecten, padden en egels. Het is ook een broedplaats voor kleine vogels (winterkoninkje, roodborstje en heggenmus). Veel ruimte heb je er niet voor nodig. Met een breedte van zestig centimeter en een lengte van zo’n drie meter creëer je al een ecologische zone in je tuin. We krijgen een biotoop waar planten (o.a. varens, paddestoelen) en dieren zich uitstekend thuisvoelen. Door natuurlijke vertering van de onderste takken, veroorzaakt door schimmels en zwammen, komen er weer waardevolle stoffen in de grond. Met het teruggeven van het snoeihout aan de natuur is de cirkel weer rond.

Een verdwaald zaadje van de Oost-Indische kers heeft er een geweldig klimrek aan.




Postzegels

GEÏNSPIREERD DOOR DE NATUUR

De natuur is een inspiratiebron voor velen. Kunstenaars, dichters en ook ontwerpers van postzegels zijn gefascineerd door de schoonheid ervan. Zo worden deze kleine stukjes papier ware kunstwerkjes.




Fontein 1 Fontein 2 Fontein 3

FONTEINEN IN HISTORISCHE TUINEN

Op de vele studiereizen die ik met vrienden en vakgenoten maak kom ik ook in historische tuinen. Dat zijn dan landgoederen, arboreta en botanische tuinen, zeer oude begraafplaatsen en diergaarden, kasteel- en paleistuinen in binnen- en buitenland. In een aantal van hen staan prachtige fonteinen: grote brede bassins met veel waterstralen, hele hoge spuiters of romantische beelden met twinkelend water.

Tuinbeelden en fonteinen symboliseerden de rijkdom, macht en succes van de bezitter. Een tuin vol bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen was een wonder, gaf aanzien. Hoe hoger en veelvuldiger de fonteinen hoe meer indruk men maakte. Uiteindelijk hadden ze in de 17e, 18e eeuw nog geen pompen. Nog steeds zijn fonteinen heel aantrekkelijk: ze weerkaatsen het licht, geven dynamiek in een groene omgeving en verkoeling in hete zomers.

Afbeeldingen: Schloss Schwetzingen, Schwetzingen (D) 18e eeuw - Schloss Herrenhausen, Hannover (D) 17e eeuw (2x)




Hoge Veluwe 1 Hoge Veluwe 2 Hoge Veluwe 3

PARK DE HOGE VELUWE

Erop uit! De paden op, de lanen in! Uh, moet dat nu? Niet een beetje vroeg? Even wachten tot het voorjaar? Het antwoord is: nee, juist nu gaan.

Park De Hoge Veluwe, met zijn grote diversiteit aan planten en dieren, is extra interessant nu het blad van de bomen is. De mooie doorzichten tonen je het geaccidenteerde terrein. Of juist de vlakten met droog heischraal grasland of het stuifzandlandschap. Je vind er naald-, loof- en gemengde bossen met bijzondere mossen en paddestoelen. Vennen en veenmoerassen met bijzondere reptielen, insecten en amfibieën. Als je geluk hebt kom je edelherten of wilde zwijnen tegen. Met nog meer geluk boommarters en dassen.

Er is een bezoekerscentrum en het door Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus, dat op afspraak te bezoeken is. En als dat allemaal nog niet genoeg is, is er KUNST. Buiten in de natuur en binnen in het Kröller-Müller Museum.

Dit prachtige Nationale Park kan je heerlijk, in je eigen tempo, op de fiets verkennen. Overal staan de witte fietsen voor je klaar.




Rozenbottels

ROZENBOTTELS

Blij wordt je van de rijpe, rode vruchten van de Rosa rugosa (Rimpelroos, Japanse roos). Ze zijn de grote meerwaarde van deze stekelige heester. Rozenbottels zijn een lust voor het oog in het najaar en heel gezond. Rijk aan vitamine C, A, B1 en B2 en aan mineralen hebben ze een ontstekingsremmende werking bij gewrichtsklachten en helpen afvalstoffen te verwijderen. Ze hebben een positieve werking op de spijsvertering en bloeddruk, en zijn goed voor de huid. Wat wil je nog meer?

De Rimpelroos is in de 18e eeuw geïntroduceerd vanuit Japan. Deze anderhalve meter hoge heester vormt makkelijk dichte massieven. Ze vermeerderen door zaad en door rhizomen (ondergrondse wortelstokken) en hebben ruimte nodig. Met wat zorg zijn ze echter goed in toom te houden. Ze hebben enkelvoudige, heerlijk geurende bloemen en een mooi donkergroen rimpelig blad. Zijn geschikt voor zandgronden en kustgebieden, bestand tegen zeewind.
Ik ga aan de slag om jam te maken en de vogels doen zich tegoed aan de laatst overgebleven bottels.




Allium

Schatten van de natuur

Uitgebloeide bloemen beginnen aan een tweede leven. Ware kunstwerken zijn het! De prachtige bol van de Allium christophii (sierui) die zijn gitzwarte zaadjes koestert, totdat hij ze laat gaan om zich te nestelen in de grond. En de Papaverbol met zijn ontelbare maanzaadjes onder zijn 'hoedje'. Als de bloemenpracht in de tuin voorbij is, wordt het tijd voor interieur-creativiteit.

Schaal
Glazen vazen gevuld met uitgebloeide Agapanthusstelen, met of zonder zaaddoosjes, zorgen nog voor wekenlang plezier. Een mooie schaal met één enkele Allium is een heel jaar lang een blikvanger. Mits op tijd geplukt en gedroogd blijven de bloemen van de Hortensia heel lang hun kleur behouden. Graag kies ik, bij het ontwerpen van een tuin, voor planten die zo'n meerwaarde hebben. Het verlengt het genot die een tuin geeft. Het trekt de bloemenpracht naar binnen, je huis in.
Uitgebloeid, maar niet afgedankt. BEDANKT bloemen voor zoveel moois!




Neri

Mediterrane tuinen

Olijfbomen, Cypressen, Oleanders, Bougainvillea’s, geuren, uitbundige kleuren ... op en top Méditerranée. Het staat voor vakantie, zon, slenteren door schilderachtige dorpjes, zwoele zomeravonden op een terrasje met een glas in de hand. Kortom: het goede leven.

Op de foto hierboven zie je een deel van de buitenruimte van Hotel ‘Villa Neri’ aan de voet van vulkaan de Etna op Sicilië. Weelderige borders, plateau’s om de hoogteverschillen op te vangen en olijfboomgaarden omlijsten dit resort meesterlijk. Op de achtergrond de Etna, een van de actiefste vulkanen ter wereld.
(bronvermelding: http://www.hotelvillanerietna.com/en/)

Een deel van de mediterrane planten doen het prima in ons klimaat en zijn goed in te passen in onze tuin. Denk hierbij aan planten als Lavendel, Tijm, Rozemarijn, Salie. Op Sicilië ontmoetten we onlangs Enrico Russino, eigenaar van kwekerij ‘Gli Aromi’. Bij hem vind je onder andere aromatische planten, eetbare- en sierkruiden, Geraniums in vele geuren, allerlei pepertjes, planten als alternatief voor gazon en de moeilijk te kweken Kappertjesplant.

Neri

Als je ooit op dit prachtige eiland bent, bezoek dan zeker zijn bijzondere kwekerij. Je kunt een afspraak maken om een rondleiding, met uitgebreide uitleg, te krijgen van Enrico zelf. Wij vonden het een feest om dit mee te maken.
http://www.gliaromi.it




pulmonaria

ZOMERTIJD

Sinds vandaag hebben we weer zomertijd! En paar dagen geleden is de lente begonnen. Ik wil het niet hebben over de blauwe druifjes die al bloeien of de narcissen. Die voorbodes van de lente heeft iedereen al opgemerkt. Nee, dan de PULMONARIA. Naast de bloeiende bollen is er bijna geen kleur in de tuin, maar de Pulmonaria (longkruid) bloeit! Deze lage, schaduwminnende vaste plant toont zijn bloemetjes meestal begin april, maar afhankelijk van de temperatuur kan het weken vroeger of later zijn. De bloemkleur is blauw, roze of een combinatie hiervan, maar wit en rood doen ook mee. De bladeren zijn vaak gevlekt, soms zilverachtig. Pulmonaria staat graag op een vochtige plaats in de (half-)schaduw, maar verdraagt ook enige zon. Liever wat zonniger maar vochtig, dan in droge schaduw. Mooi te combineren met Cyclamen en Helleborus.
En wat de zomertijd betreft: vanaf vanavond een uurtje langer genieten van de tuin!

Op de foto de Pulmonaria ‘Blue Ensign’ met zijn diepblauwe bloemen.




heugera

NACHTVORST

De lente komt eraan! Zo voelt het tenminste als de zon schijn en het windstil is. Op zulke dagen kunnen we ons echt niet meer inhouden en springen we de tuin in. Grassen afknippen, blad uit de borders. Maar wacht even... het is nog te vroeg! De planten kunnen deze bescherming goed gebruiken, want er is nog steeds serieuze vorst ‘s nachts. Het bewijs: de Heuchera op de foto heeft een mooi randje van ijskristallen.

In plaats van de tuin uit de winterslaap te halen, kunnen we ander nuttig werk doen. Het is een goede tijd om gereedschappen na te kijken, te (laten) slijpen of te vervangen. Dan kunnen we over een aantal weken fris van start.




SNEEUWKLOKJES

De sneeuwklokjes bloeien weer! Om blij van te worden.

In Engeland weten ze er wel raad mee. Hier en daar staan er bossen mee vol, zoals in deze vallei in de Cotswolds. In Painswick ligt Rococogarden. Huis en tuin stammen uit de 18e eeuw. In deze tijd ontstond de Rococo stijl, een luchtige, elegante, zeer rijk gedecoreerde kunstvorm. Dit als reactie op de strenge classicistische barok van rond 1700. In deze stijl is de tuin van Painswick House ontworpen.

De bossen op de glooiende heuvels van het landgoed staan vol met sneeuwklokjes. Met een zacht zonnetje en de klokjes in volle bloei is het er betoverend mooi.




OPMERKELIJKE COMBINATIE IN DE WINTER

Het is januari 2016 en in onze tuin bloeit een roos (Rosa ‘Ingrid Bergman’) tegelijk met vroegbloeiende sneeuwklokjes. Rozen bloeien normaal in het late voorjaar en zomer. Dit is dus op z’n minst bijzonder te noemen.




Wintertijd - Tijd om plannen te maken

De bladeren zijn gevallen, de tuin is in rust. Toch is er genoeg te zien. Zoals deze knotwilgen (Salix alba ‘Chermesina’), die juist in de winter hun oranje-rode takken zo schitterend tonen. Nu is het de perfecte tijd om plannen te maken. Wat willen we met de tuin, wat moet er veranderen. Nu professionele hulp inschakelen resulteert in het voorjaar in het aanleggen van een mooie tuin.